Takıntı Hastalığı Tedavisi

OKB yani obsesif kompulsif bozukluk, takıntılı ve tekrarlayan düşüncelerin günlük yaşamı, hatta yaşamsal aktiviteleri etkileyecek seviyeye gelmesi neticesinde ortaya çıkan ruhsal bir problemdir. Takıntılı düşünceler ve dürtüler manasına gelen obsesyon ile tekrarlayıcı zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek OKB sorununu oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninden atamadığı fikir, düşünce ve dürtüler, hastanın kendi isteğinden bağımsız şekilde gelişir. Kişi bunları mantık dışı olarak değerlendirdi de düşünmekten kendini alamadığı için yoğun sorun yaşayarak huzursuzluk hissine ve haliyle anksiyeteye sahip olur.

Takıntı Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Obsesif kompulsif bozukluk yaşayan kişiler tedaviye başlamadan önce uzun yıllar boyunca hastalığını saklamaya çalışır. Ancak kişinin bu düşünce ve davranışlardan kurtulmak istemesi durumunda uzman psikiyatrist, kişiyi ve gösterdiği belirtileri değerlendirir. Tanı net şekilde konulduktan sonra tedavi, kişiye özel şekilde ilaçla ve bilişsel davranış terapisiyle uygulanır. İlaçlı tedavide beyindeki serotonin düzeylerini dengemek için yaygın olarak antidepresan ilaçlar kullanılabilir. İlaçlı tedavinin etkisinin görülmesi yaklaşık 3 ila 4 ay boyunca sürer. Bu zaman boyunca ilaçların işe yaramadığı düşünülerek bırakılmamalı ve doktorun önerdiği doz ve süre ile kullanılmasının sürdürülmesi oldukça önemlidir.

Takıntı Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Obsesif kompulsif bozukluk hastalığı yaşayan kişilerin büyük bölümü bu durumun farkındadır. Saplantılı ve tekrar eden düşünce ve davranışların zorlayıcı olduğunu, hayatını kötü etkilediğini bilir ancak yine de bu düşünce ve eylemlerini kontrol edemez. Düşünce ve hareketlerin normal olmadığının farkında olan bu bireyler, hastalıklarını uzun yıllar süresince saklı tutar. Bu da kişinin tedavi sürecine girme dönemini uzatır. Bir çok OKB’li kişi bir problem olduğunun ayırdındadırlar ve obsesyonlarıyla kompulsiyonları arasındaki bağı gözlemleyebilirler.  Takıntı Hastalığı tedavi edilmezse bu durum hastalığı yaşayan kişilerde daha da büyük bir anksiyete yaratır ve bu bireyler bir süre sonra başkasının ilgisine, yardımına bağımlı yaşamalarına neden olabilir.

takinti-hastaligi-tedavisi

takinti-hastaligi-tedavisi

Takıntı Hastalığı Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Obsesif kompulsif bozukluk hastalığı toplumun yüzde 3’ünde görülen bir rahatsızlıktır. Risk faktörleri, kişinin tecrübe ettiği travmatik olaylara ve stres seviyesine bağlıdır. Anksiyete , bazı fobileri ve panik atak gibi durumu olan bireyler diğerlerine göre daha yüksek risk altındadır. Hastalık kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülmektedir. Fakat erkek hastalarda OKB çok daha erken yaşlarda başlar. Her gün 1 saatten daha uzun vakit alan, belirgin sıkıntıya ya da günlük faaliyetlerde önemli ölçüde bozulmaya sebep olan takıntı ve problemler (obsesyon ve kompulsiyonlar) tedavi edilmelidir. Bu özellikler meydana çıktığında artık basit takıntılar söz konusu olmayıp, OKB rahatsızlığı meydana çıkmıştır.

Takıntı Hastalığı Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Takıntı hastalığı tanı netleştirilmesinin ardından tedavi, kişiye özel şekilde ilaçla ve bilişsel davranış terapisi ile yapılır. İlaçlı tedavide beyindeki serotonin seviyesinin dengelenmesi için yaygın şekilde antidepresan ilaçlar kullanılır. İlaçlı tedavinin etki göstermesi 6 ay kadar sürebilir. Bu ortalama 6 aylık süre boyunca ilaçların işe yaramadığı düşünülerek bırakılmaması ve hekimin önerdiği dozda ve süreyle kullanılmaya sürdürülmesi büyük önem taşır.

Takıntı Hastalığı (OKB) Nasıl Giderilir?

OKB’li kişilerin ilk olarak tedaviyi kabul etmeleri ve ardından tedavi sürecinde istikrar sağlamaları tedavi sürecinde önem taşır. OKB tedavisi süresince hastanın eylemleri, tepkileri, düşünceleri izlenir ve değerlendirilir. Hastanın hikayesi konusunda yeterli izlenime ve bilgiye sahip uzman, OKB hastası için en uygun tedaviyi belirler ve en kısa süre içerisinde tedavi başlatılır.

Takıntı Hastalığı (OKB) Ne Zaman Geçer?

Hayat boyu görülme sıklığı yüzde 2-3 olan obsesif kompulsif bozukluk, kadınlarda erkeklere göre biraz daha fazla görülür Çoğu kez bir psikiyatrist ile görüşüp tedavi olma kararı verene kadar 5-10 yıl kadar geçer. Yüzde 80 vaka 25 yaşın altında başlar, kronik seyreden bir hastalık olmasına karşın, obsesif kompulsif bozukluk belirtileri bazı vakalarda 6 aydan uzun süreler kaybolabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bilissel-davranisci-terapi-bdt

Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)

Bilişsel Davranışçı Terapi, insanların duygu ve davranışları, olayları nasıl yorumlad…

Devamını Oku

Şema Terapi

Şemalar, yaşamın erken yıllarında öğrendiğimiz ve yaşam boyu tekrar eden duygu, düşün…

Devamını Oku

EMDR Terapisi

EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (Göz Hareketleri ile Sistematik D…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.