Çocuğum beni hiç dinlemiyor, ne yapacağımı bilemiyorum… Çoğu aile çocuklarına söz dinletememekten şikayetçi. Çoğuna göre çocukları patlamaya hazır bir bomba veya çok inatçı; istediğinin olması için yılmadan ısrar ediyor. Onlar da bu duruma karşı ne yapması gerektiğini bilemiyor. Genellikle de çocuklarına teslim oluyorlar.
Peki Bu Durum Nasıl Ortaya Çıkıyor?
En başa döndüğümüzde, çocukların doğuştan itibaren istediklerini hemen almayı beklediklerini fark edebiliriz. Bebekken karnı acıktığında ağlar ve hemen doyurulmayı bekler. Ya da altını ıslattığında ağlar ve altının değiştirilmesini bekler. Yani onlar için, erteleme seçeneği yoktur. O an ne gerekiyorsa hemen yapılmalıdır.
Büyümeye başladıkça, çocuk iletişim kanallarını çeşitlendirmeye başlar. Artık sadece kendisini ağlayarak ifade etmez, bunun yerine konuşmaya, oyun oynamaya başlar. Ve bu dönemdeyken karşısındakini gözlemler, onu örnek alarak öğrenir. İşte bu süreçte, çocuğunun her istediğini yerine getirmeye çaba gösteren anne-baba, ileride şikayetçi olacakları özelliklerin tohumunu ekmektedir. Çünkü çocukların her zaman mantıklı istekleri olmamaktadır. Ama çocuğunu “mutlu” etmeye çalışan anne-baba, bu erişilmesi zor olan istekleri de yerine getirmeye çalışır. Şikayetçi olunan, bir türlü laf anlamayan, inatçı ve evde otorite haline gelen çocuklar. Bu noktadan sonra aile, çocuklarının bu özelliklerinin onun kişiliği olduğu yanılgısına düşer ve bu durumun değişeceğine ilişkin umutsuzluğa kapılır.
Peki Neler Yapılabilir?
- Öncelikle, çocuğun makul olmayan isteklerine hayır demenin onu sevmediğiniz anlamana gelmediğini unutmayınız!
- Evde otoritenin, anne-baba olarak sizler olduğu gerçeğini gözden kaçırmayınız.
- Çocuğunuza kurallar koyunuz ve bu kuralları uygulamada karı-koca olarak çocuğunuza karşı tutarlı olunuz.
- Çocuğunuz kurallara uymadığı zaman onu ikaz ediniz ve onun inadına yenik düşmeyiniz.