Her çocuk bir gün başarısız olmaktan korkabilmektedir. Hafif düzeyde olan korku bireyin beyninin daha aktif çalışmasına neden olmaktadır. Fakat çocukların büyük bir kısmının korkusu gerçekçi değildir ve bu durum anksiyete oluşmasına neden olmaktadır. Performans kaygısı (sınav kaygısı) yaşamakta olan öğrenciler, beklentilere cevap vermemekten oldukça korkmaktadır. Kendileri ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip oldukları için gerçek seviyelerinin altında bir performans göstermektedirler.
Böyle bir durumun oluşmasına neden olan pek çok farklı etken bulunmaktadır. Bunlar arasında çocuğun başarı konusunda yüksek beklentilere sahip olması, hatalarının üzerinde yoğunlaşması, hata karşısında annenin çocuktan sevgisini çekmesi gibi durumlar bulunmaktadır.
Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav Kaygısı Nedir? Pek çok öğrenci tarafından yaşanmakta olan bir durumdur.
Sınav öncesinde, sınav esnasında ve sınav sonrasında gerginlik, heyecan, stres hissedilebilmektedir.
Bu beklenilmekte olan bir duygudur.
Sınava karşı duyulan kaygı aslında sınav sırasında başarılı olmak için istekli olmayı sağlamaktadır.
Fakat bazı kaygılar olması gerekenden çok daha yoğun olabilmektedir.
Bu aşırı kaygı durumu potansiyel ezici özelliğe sahiptir.
Çocuğun huzursuz ve rahatsız hissetmesine neden olmaktadır. Ayrıca duyulan kaygı bozukluğu nedeni ile verim de düşmektedir.
Sınava karşı duyulan yoğun kaygılı hisler, çocuğun birçok sorun yaşamasına engel olmaktadır.
Oldukça ciddi bir durumdur ve hayat kalitesini düşürmektedir.
Ebeveynler böyle bir durumu fark ettiğinde mutlaka çocuk için destek almaları gerekmektedir.
Sınav Kaygısı Neden Olur?
Sınav Kaygısı Neden Olur? Farklı nedenlerden dolayı bu kaygıların ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Öncelikle zamanın etkin kullanılmaması, hazır olmama, yeterince hazırlanılamayan sınav bu kaygının hissedilmesine neden olmaktadır. Fizyolojik ihtiyaçların karşılanmaması, sigara, şeker, alkol, kafein tüketimi gibi durumlar buna yol açmaktadır. Sınavın kötü geçeceğine dair olumsuz düşünceler, gerçekçi olmayan inanışlar çocuğun kötü etkilenmesine neden olmaktadır.
Genel anlamda bakıldığında farklı nedenler çocukların kaygı yaşamasına sebebiyet verebilmektedir. Bu noktada ebeveynlerin çocuğa daha fazla baskı yapması önerilmemektedir. Bundan ziyade çocuğa destek olmaları, eğer durum düzelmiyorsa çocuk için destek almaları önerilmektedir. Bu sayede yaşanan bazı kaygıların son bulmasına olanak sağlanmaktadır.
Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?
Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir? Ergenlerde görülmekte olan sınav kaygısı, kaygı duyulduğu zamanlarda bazı belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Fiziksel anlamda ortaya çıkmakta olan belirtiler ebeveynler tarafından fark edildiğinde mutlaka çocuğa yardım edilmesi ve destek sağlanması gerekmektedir. Çünkü sınav kaygısı ilerleyen aşamalarda farklı sorunların oluşmasına da neden olabilmektedir. Genel olarak ortaya çıkan belirtiler ise şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kalp çarpıntısı
- Terleme
- Titreme
- Çarpıntı hissi
- Nefes alışverişlerinin düzensiz hale gelmesi
- Öfke patlamaları
- Gerginlik
- Havadan bağımsız terleme veya üşüme
- Ağız kuruluğu
- Mide bulantısı
- İshal
- Kabızlık
- Baş dönmesi
- Baş ağrısı
- Uyumakta zorlanma
- Odaklanmakta zorlanma
- Aşırı yorgun ve bitkin hissetme
- Yeme düzeninde değişimler
- Ağızda kuruluk ve bulantı hissi
Sınav Kaygısı Terapi Yöntemleri Nelerdir?
Sınav Kaygısı Terapi Yöntemleri Nelerdir? Terapi öncesinde birey detaylı bir şekilde muayene edilmekte ve neler yaşadığı hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Bundan sonrasında ise bireyin durumuna uygun olarak bir tedavi planlaması gerçekleştirilmektedir. Terapilerin nasıl ve ne şekilde yapılacağı belirlenmekte ve buna uygun bir şekilde hareket edilmektedir.
Terapiler bu noktada oldukça büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu esnada çocuğun zor durumda kaldığı düşüncelerin artık giderilmesi için çaba harcanmaktadır. Bazen oldukça zorlu bir süreç geçirilebilmekte ve uzun bir süre boyunca devam edebilmektedir. Ancak sonucunda ise bireyin daha sağlıklı ve kaygısız düşüncelere sahip olması sağlanmaktadır.