Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif agresif kişilik bozukluğu, bir kişinin başkalarına karşı olumsuz davranışlar sergilemesine neden olan bir psikolojik sorundur. Kişilik bozuklukları arasında en yaygın görülen hastalıktır.

Bu kişilik bozukluğu olan insanlar, duygusal tepkilerini doğrudan ifade etmek yerine, dolaylı yollarla göstermeyi tercih ederler. Bu davranışlar genellikle alaycı, küçümseyici, eleştirel, inatçı veya yıkıcı olabilir.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif agresif kişilik bozukluğu olan kişiler, çoğu zaman içsel çatışmalar yaşarlar ve bu yüzden istekleriyle duyguları arasındaki çelişki nedeniyle çevrelerindeki kişilere karşı saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Pasif agresif kişilik bozukluğu olan birey, aslında istemediği şeyleri sırf öz güvensizliğinden veya hayır diyememekten kaynaklı kabul eder, daha sonrasında o şeyin olumsuz yönlerini sürekli ortaya sürer. Üzerine gidildiğini hissettiği anda agresif davranışlar sergiler.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Pasif agresif kişilik bozukluğu bireyin sıkıntıya düştüğü noktada herhangi bir çözüm bulamayıp öfke, şikayet, kin duyma şeklinde davranışlar sergilemesidir. Aşağıdaki belirtiler pasif agresif kişilik bozukluğunu ifade edebilir.

  • Başkalarına karşı sürekli direnir veya itiraz ederler.
  • İş veya sosyal sorumlulukları yerine getirmek için gerekli motivasyon olmayabilir.
  • Kendini ifade etmekte zorluk çekme veya kendini ifade etme konusunda aşırı endişe duyma hissedilir.
  • İnsanların isteklerini kabul etme konusunda zorluk çeker veya kabul ettiği şeyleri yapmama isteği duyarlar.
  • Sıklıkla gecikir veya işleri tamamlamada sorun yaşarlar.
  • İşleri yaparken sürekli olarak başkalarının yardımına ihtiyaç duyarlar.
  • Öfke patlamaları yaşama eğilimi gösterir, ancak bunları açıkça ifade etmek yerine, pasif-agresif davranışlar sergilerler.
  • Başkalarına karşı kin veya düşmanlık duyguları besleyebilirler.
  • Sorunları çözmek yerine, kendini saklama veya kaçma eğilimi gösterirler.
  • Sık sık sorunlarla karşılaştığında, sürekli olarak başkalarını suçlama veya kendini suçlu hissetme eğilimi gösterirler.
  • Genelde hayır diyemez, ima etmeye çalışarak isteklerini belirtirler.
  • Gelecek kaygısı yaşayıp sürekli olumsuz düşünürler.
  • Farkında olmadan sinirli bir şekilde konuşup sonrasında pişmanlık duyarlar.

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Pasif agresif kişilik bozukluğu genellikle çocukluk döneminde yaşanan travma niteliğindeki olaylar sonucu meydana gelir. Çocukluk zamanında baskıcı bir aile ile yaşanması, çocukların duygularını ifade etmesini zorlaştırabilir. Taciz ve istismar gibi duygusal travmalar, anksiyete veya depresyon gibi diğer ruhsal sorunlar pasif agresif kişilik bozuklukları nedenleri arasında sayılabilir. Genetik faktörler, çevresel faktörler birlikte oluşum gösterebilir. Obsesif-kompulsif kişilik özellikleri olan insanlar pasif agresif davranışlar sergileyebilirler.

pasif-agresif-kisilik-bozuklugu-belirtileri

pasif-agresif-kisilik-bozuklugu-neden-olur

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Pasif agresif kişilik bozukluğu tedavisi psikolog tarafından bir psikoterapi ile yapılır. Psikoterapi ile kişinin pasif-agresif davranışlarının nedenlerini çözmesine, sağlıklı bir iletişime sahip olmasına ve stresle başa çıkabilmesine yardımcı olur. Terapist, kişinin duygusal ihtiyaçlarını ve kişisel değerlerini tanımasına ve kişinin kendini kabul edici bir tutum geliştirmesine yardımcı olur.

Bilişsel-davranışçı terapi, duygusal odaklı terapi, grup terapisi gibi terapi yöntemleri kullanılabilir. Terapi aracılığıyla kişi olumsuz davranışlarını farklı bakış açılarıyla inceler ve insanlarla olan iletişimini iyileştirmeye çalışır. EMDR yöntemi, kişinin yaşadığı olumsuz olaylara karşı duyarsızlaşmasını sağlamak için psikoterapide kullanılabilir. Bilişsel davranışçı terapi ile hastanın o an yaşadığı sorunları çözmek amaçlanır.

İnsanın kendi davranışların anlamlandırması bazen zor olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzman yardımı almak gerekir. Psikoterapi ile pasif agresif tutumlarımızı anlamak mümkün olacaktır. Kişi bu saldırgan duyguların altında yatan nedenlere ulaşmak, bu nedenlerin çözümüne sahip olmak için psikoterapi yöntemiyle tedavi edilir.

kisilik-bozuklugu-nedir

pasif-agresif-kisilik-bozuklugu-tedavisi

    Sosyal Medyada Paylaş:

    Bunlar da İlginizi Çekebilir

    Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

    DEHB ya da Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu çocuklukta başlayan psikiyatrik b…

    Devamını Oku

    Yeme Bozuklukları

     Yeme bozuklukları, genellikle yemek yeme ya da vücut ağırlığı hakkında yoğun en…

    Devamını Oku

    Borderline Kişilik Bozukluğu

    Borderline kişilik bozukluğu, kişinin duygusal düzenlemesinde, davranışlarında ve ili…

    Devamını Oku

    RANDEVU TALEBİ

    * Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.