Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesyonlar, kişinin isteği dışında ısrarla ve zorlayıcı şekilde aklına gelen, anksiyete ortaya çıkaran ve yineleyici özellikteki düşünce, dürtü ya da imgelerdir. Genelde kişi tarafından mantıksız olarak değerlendirilir, obsesyona direnmeye çalışılır ancak bunu yapmakta zorlanabilir ya da hiç yapamaz.

Kompulsiyonlar, kişinin obsesyonlarına yanıt olarak ya da belli kurallara göre gerçekleştirmek zorunda olduğunu hissettiği, yineleyici ve belli bir amaca yönelik olan törensel davranışlar ya da zihinsel eylemlerdir.

Kompulsiyonlar, obsesyona eşlik eden anksiyeteyi gidermek, korku yaratan durumu ortadan kaldırmak ya da önlemek üzere yapılır.

Ancak yapılan etkinlik, önlenmek istenen durumla gerçekçi bir biçimde ilişkili değildir ya da aşırıdır. Kişi kompulsiyonlarını engellemeye çalıştığında yoğun anksiyete yaşar.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir?

İzmir obsesif kompulsif bozukluk kısaca OKB olarak tanımlanan halk arasında ise takıntı hastalığı olarak bilinen psikiyatrik bir bozukluktur. OKB nedir sorusunun cevabı ise; kişinin sürekli tekrar eden düşüncelere ve davranışlara sahip olmasıdır.

Kişi bu düşünce ve davranışları ritüel haline getirerek rahatlamaktadır. Ancak kontrol altına alınamayan OKB; kişinin günlük yaşamını, genel sağlık durumunu ve çevresindeki insanlar ile ilişkisini olumsuz yönde etkilemektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

İzmir obsesif kompulsif bozukluk belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

  • Düzenli ve simetrik olma
  • Mikroplardan ve kirlenmekten korkma
  • Sürekli el yıkama ve sürekli duş alma isteği
  • Başkalarının temas ettiği nesnelere dokunamama
  • Nesneler düzenli olmadığı zaman stres yaşama
  • Bir şeyleri sayma
  • Aşırı temizlik takıntısı
  • Emin olmak için defalarca ocak, ütü vb. eşyaları sürekli kontrol etme
  • Sevdiklerinin zarar göreceğine dair düşünceye kapılma
  • Bir kelimeyi ya da cümleyi içten içe tekrarlamak

Temizlik hastalığı nedir sorusu pek çok kez sorulmakla birlikte; temizlik hastalığı OKB’nin bir türüdür. Kişi kirlenmekten maksimum derecede korkmakta sürekli duş alma ya da elini yıkama isteği duymaktadır. Temizlik hastalığı tedavisi İzmir’de ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı terapi yöntemleri ile uygulanabilmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?

İzmir obsesif kompulsif nedenleri farklı gruplarda değerlendirilmelidir. Taciz gibi travmaya bağlı problemler yaşam tarzındaki değişiklikler, sevilen birinin kaybı ya da yas, ilişki kaygıları, hastalık, iş ya da okul sorunları çevresel faktörlerdir. Beyindeki nörotransmiterlerin aşırı aktif hale gelmesi ise biyolojik faktör olarak kabul edilmektedir.

Nedeni kesin olarak bilinemeyen obsesif kompulsif bozuklukta Serotonin miktarının değişmesi ve streptokok adlı bakterinin de etkili olduğu konusunda araştırmalar sürdürülmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Hangi Yaşlarda Başlar?

Obsesif kompulsif bozukluk uzun sürede açığa çıkan bir hastalıktır. Ve belirtiler genellikle 15 yaşından önce yaşanmaya başlamaktadır. Çocuk vakalarda ise 7 ila 12 yaş aralığında ilk belirtiler görülmeye başlamaktadır.

obsesif-kompulsif-bozukluk-belirtileri-nelerdir

izmir-obsesif-kompulsif-bozukluk-tedavisi

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tipleri Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk tiplerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz;

1. Kirlenme / Bulaş Obsesyonu ve Temizlik Kompulsiyonu 

Kirli olduğu düşünülen yerlerden mikrop, idrar, dışkı, yağ vb.şeylerin bulaşabileceği endişesi yaşanır. Kirlenme/bulaşma obsesyonlarını rahatlatmak amacıyla çıkan kompulsiyonlar temizleme kompulsiyonlarıdır. Sık sık el yıkamalar, temizlenme ritüelleri bu tür kompulsiyonların en sık karşılaşılan şeklidir.

2. Kuşku Obsesyonu ve Kontrol Kompulsiyonu

Bir eylemin yapıldığından emin olamama durumu olarak tanımlanır. Genellikle bir tehlike durumu dikkat çektiğinde, ardından güvenliği sağlamakla ilişkili kontrol etme kompulsiyonları gelmektedir. Kontrol etme, bulaşmayla ilgili korkuları hafifletmek içinde yapılabilir.

Ocak, kapı, kilit gibi şeylerin açık kalmış olabileceğinden, ütü vs. elektrikli aletlerin fişlerinin prizde kalmış olabileceğinden kuşku duyar ve emin olmak için tekrar tekrar kontrol etme gereksinimi duyulur. Bazen hastalarda elinde olmadan başkalarına zarar vereceği, ağzından hoş karşılanmayacak nitelikte sözcükler ve küfür kaçıracağı şeklinde obsesyonlar da olabilir.

3. Simetri / Düzen Obsesyon ve Kompulsiyonu

Nesnelerin ve olayların belirli bir düzen ve konumda olması ya da eşyaların bir simetri içinde bulunmasıyla ilişkili obsesyonlardır. Belirli bir simetri sağlamak amacıyla eşyaları belirli bir sıra ve düzen içinde tutmayla simetri/düzenleme kompulsiyonları ortaya çıkar. Hastalar eşyaların simetri ve belli bir düzende yerleştirmek için günlük mesaisinin büyük bir kısmını harcıyor, yapması gereken diğer işleri aksatabilirler.

4. Cinsel İçerikli Obsesyonlar

Kişinin utanç verici, kabul edilemez olarak tanımladığı ensest, eşcinsellik gibi cinsel temalarla ilişkili olan obsesyonlardır. Hastanın kendine, yaşına, toplumdaki yerine hiç yakıştıramadığı bir biçimdedirler.

5. Dini İçerikli Obsesyonlar

Günahla ilgili düşünceler ve dini temaların olduğu bu obsesyonlar ülkemizde sık görülen bir obsesyon tipidir. Kişi kendini inanç ve görüşlerine tam karşıt ve yoğun sıkıntı yaratacak şekilde dini içerikli takıntılı düşünceleri düşünmekten alıkoyamaz.

6. Biriktirme ve Saklama Kompulsiyonu

Gerçek anlamda maddi ya da manevi değeri olmayan şeylerin ileride gerekli olabilir şeklinde bir düşünceyle saklanıp biriktirildiği , gereksinim duyulmadığı halde satın alındığı kompulsiyon tipi istifleme kompulsiyonlarıdır.

7. Sayma Kompulsiyonları

Yineleyici tarzda sayı sayma, dua etme, belirli kelimeleri yineleme gibi düşünsel süreçler, zihinsel kompulsiyonlar olarak tanımlanır. Hastalar günlük bir aktiviteyi belirli bir sayıya kadar saymadan yaparsa kendisinin ya da sevdiklerinin başına kötü bir şey geleceği, işinin rast gitmeyeceğini düşünebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

İzmir obsesif kompulsif tanısı; genellikle hastanın yaşadığı belirti ve şikayetlerin değerlendirilmesi sonucunda konur. Herhangi bir laboratuvar testine ihtiyaç duyulmadan yapılan değerlendirme sonucunda yaşanılan şikayetlerin değerlendirilmesi, şiddetinin belirlenmesi sonucunda uygulanacak tedaviye karar verilmektedir.

İzmir obsesif kompulsif bozukluk ilaçla tedavi ya da bilişsel davranışçı terapi uygulanılarak tedavi edilmektedir..

İzmir Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

İzmir obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde doktor seçimi; tedavi sürecinin konforlu bir şekilde sürdürülmesi ve tedavinin başarılı bir şekilde sonlanması için oldukça önemlidir. Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi İzmir hakkında detaylar için; 0 232 422 22 88 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

OKB hastaları zeki midir?

OKB hastaları; genellikle zeki ve hassas insanların hastalığı olarak kabul edilmektedir. Öyle ki vurdumduymaz, rahat kişilerde bu hastalığın görülme oranı oldukça düşüktür.

Obsesif kompulsif bozukluk neden ortaya çıkar?

OKB; çevresel ve biyolojik faktörler sonucunda açığa çıkmaktadır. Beyin sinyallerinde düzensizliklerin yanı sıra yaşam tarzındaki büyük değişimler tetikleyici olabilmektedir.

OKB şizofreniye dönüşür mü?

OKB’nin şizofreniye dönüşmesine yönelik herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır.

Obsesif kompulsif bozukluk ilerlerse ne olur?

Obsesif kompulsif bozukluk ilerlerse okul ve iş yaşamında sorunlar ortaya çıkabilmekte, aşırı el yıkama ya da banyo alma sonucunda cilt hastalıkları yaşanabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sizofreni-ve-diger-psikotik-bozukluklar

Şizofreni ve Diğer Psikotik Bozukluklar

Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar pek çok kişi tarafından merak edilen konular …

Devamını Oku
pasif-agresif-kisilik-bozuklugu-nedir

Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif agresif kişilik bozukluğu, bir kişinin başkalarına karşı olumsuz davranışlar se…

Devamını Oku
kisilik-bozukluklari

Kişilik Bozuklukları

Paranoid Kişilik Bozukluğu Şizoid Kişilik Bozukluğu Şizotipal Kişilik Bozukluğ…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.