Özgüven Problemleri

Özgüven, çocukluk döneminde oluşmakta olan ve kişinin bütün yaşamını etkilemekte olan bir duygudur. Çocukluk döneminde oluşan özgüven problemleri de bireyin kendine olan özgüvenini kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu bireyler sosyal hayata dahil olmaktan kaçınmaktadır.

Aynı zamanda kendilerine ve geleceğe karşı inançları son derece zayıftır. Bir bireyde özgüven eksikliğinin olması bireyin aile, iş ve sosyal yaşamında ciddi anlamda sorunlar yaşamasına olanak sağlamaktadır. Böyle bir durum ise bireylerin hayatında çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir.

Özgüven Eksikliği Neden Olur?

Özgüven Eksikliği Neden Olur?

Yapılan birçok araştırmanın sonucunda bu durumun oluşmasına neden olan belli başlı bazı maddeler belirlenmiştir.

Bunlar arasında öncelikle genetik yapı, kültürel etkiler, toplumsal arka plan, çocukluk deneyimleri gibi maddeler yer almaktadır.

Aynı zamanda hayat koşulları da etki etmekte olan durumlar arasında yer almaktadır.

Bunların dışında yer alan bazı durumlar da neden olarak gösterilebilmektedir.

Fiziksel, cinsel veya duygusal anlamda istismara uğramış olan kişilerde özgüven kaybının yoğun bir şekilde görüldüğü gözlemlenmektedir.

Bu tarz istismar şekilleri bireyin hayattan kopmasına neden olabilmektedir.

Aynı zamanda yetiştirilme tarzı da kişinin özgüven sorunları yaşamasına neden olmaktadır.

Aile ile yaşanan sorunlar da bireyin özgüvenini kaybetmesine neden olan maddeler arasında yer almaktadır.

Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Özgüven Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Karar almakta zorluk çekilmesi, sürekli başkalarına ihtiyaç duyulması, kendi adına risk almaktan kaçınma, ilişkilere sınır koyamama, hayır diyememe, sosyal ortamlardan kaçınma, sosyal fobi gibi belirtilerin oluştuğu gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra birey fikrini söylemekten kaçınmakta, eleştirilere karşı hassas olma, karamsarlık gibi durumların da etkisi altındadır. Eğer bu belirtiler bulunuyorsa bireyin özgüven eksikliği yaşadığı öğrenilmekte ve buna uygun olarak hareket edilmektedir.

Özgüven Eksikliğinin Nedenleri

Özgüven eksikliğinin nedenleri arasında pek çok farklı durum yer almaktadır. Öncelikle bireyin aile yapısı, genetik etkenler bu durumun oluşmasına neden olabilmektedir. Aynı zamanda çocukluk döneminde yaşanan istismar durumu da nedenler arasında gösterilebilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde yaşanmakta olan sorunlar ilerleyen yaşlarda bireyin özgüvenin düşük olmasına, sosyal hayattan kaçınmasına, fikirlerini söyleyememesine neden olmaktadır.

Anne veya babanın aşırı baskıcı davranışları bireyin kendini kötü hissetmesini sağlamaktadır. Böyle bir durumda ise ilerleyen zamanlarda yetişkinlik dönemine gelindiğinde özgüvensiz bir birey oluşmaktadır.

ozguven-problemlerinin-belirtileri

ozguven-problemlerini-asmanin-yollari

Özgüven Problemlerinin Belirtileri

Özgüven problemlerinin belirtileri arasında öncelikle fiziksel, sosyal ve zihinsel anlamda bireyin kendine hiçbir şekilde güvenmemesi yer almaktadır. Herhangi bir işi yaparken kararsız olmakta ve neye yöneleceğini tercih etmekte zorluk yaşamaktadır. Bununla birlikte kendini başarısız ve değersiz biri olarak hissetmektedir. Kendine hiçbir şekilde güvenmemekle birlikte sorumluluk almaktan da kaçınmaktadır. Diğer insanların söyledikleri şeylere ise hayır demekte büyük bir zorluk çekmektedir. İstemediği bir şeyi de hayır diyemediğinden dolayı yapmak zorunda kalmaktadır.

ozguven-eksikligi-neden-olur

ozguven-eksikliginin-belirtileri-nelerdir

Özgüven Problemlerini Aşmanın Yolları

Özgüven problemlerini aşmanın yolları arasında pek çok farklı seçenek bulunmaktadır. Ancak burada önemli olan durum özgüven eksikliğinin neden dolayı kaynaklandığıdır. Öncelikle bireyin neden böyle bir durum yaşadığının belirlenmesi ve buna uygun bir şekilde ilerlenmesi gerekmektedir. Pek çok birey zorlu süreçlerden geçebilmekte ve iyileşme döneminde bazı zorluklar yaşayabilmektedir. Bireyin bu süreçte mutlaka destek alması gerekmektedir.

Bazı bireylerin özgüvenli biri haline dönüşmesi ciddi anlamda uzun bir zamanı kapsayabilmektedir. Bireyin yaşadığı sorunlara bağlı olarak süreç değişim göstermektedir. Ancak sonucunda bireyin kendine güvenen biri haline dönüşmesi ve hayatını kendi kararları ile yaşamasına olanak sağlanmaktadır. Hayat kalitesinin artmasına neden olunmaktadır ve daha sağlıklı bir zihin elde edilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ebeveynlige-iliskin-sorunlar

Ebeveynliğe İlişkin Sorunlar

İçerik güncelleniyor...  …

Devamını Oku
performans-kaygisi-sinav-kaygisi

Performans Kaygısı (Sınav Kaygısı)

Her çocuk bir gün başarısız olmaktan korkabilmektedir. Hafif düzeyde olan korku birey…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.