Motivasyon, belirli bir hedefe ulaşmak için bireyi belli bir şekilde çalışmaya iten enerji ve coşku durumu olarak tanımlanmaktadır. Bireyin hedeflenmiş olan sonuca ulaşmak için onu teşvik etmekte olan motivasyon, ne tür bir zorluk ile karşılaşılırsa karşılaşılsın bireyin bu yolda bağlılık ile ilerlemesini sağlamaktadır. Aslında bu durumun başarının anahtarlarından biri olduğu söylenebilmektedir. Bireyin başarıya ulaşmasını sağlamakta olan yolda engellere takılmadan ilerlemesini sağlamakta olan enerji olarak tanımlanabilmektedir. Hayatın her alanında bireyin karşısına çıkmakta olan bir durumdur. Özellikle de başarı hikayelerinde, pes etmeden amaçlarına ulaşmakta olan insanların bu yolda engelleri geçme motivasyonları ve sonucunda elde ettikleri başarılar anlatılmaktadır.
Motivasyon Nedir?
Motivasyon Nedir? Hedefe yönelik davranışları başlatmakta olan, yönlendiren ve sürdüren bir süreçtir.
Davranışı harekete geçirmekte olan biyolojik, duygusal, sosyal ve bilişsel güçleri içermektedir.
Genellikle bir bireyin bazı durumları neden devam ettirdiğinin açıklamasıdır.
Yani eylemlerin arkasında bulunan itici bir güçtür.
Aynı zamanda motivasyonun türleri bulunmaktadır.
Bunlar içsel motivasyon ve dışsal motivasyon olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
İçsel motivasyon, bireyin içinden kaynaklanmakta olan herhangi bir ödül veya zorlama olmadan yapılan davranıştır.
Dışsal motivasyon ise bireyin içinden kaynaklananın aksine para, övgü ve ün gibi bazı dış ödülleri bulundurmaktadır.
Görevi tamamlamak için vaat edilen bazı etkenler bulunmaktadır.
Böylelikle birey itici güç sayesinde ilerleme göstermekte ve başarıya ulaşmaktadır.
Motivasyonun Önemi
Her insanın farklı hayatları, hayalleri ve hedefleri bulunmaktadır. Bu farklı istekler, bireyin hedefe ulaşmak için doğru bir şekilde çalışmasına neden olmaktadır. Bazen içsel veya bazen de dışsal motivasyon biçiminde görülebilmektedir. Motivasyonun önemi oldukça büyüktür çünkü bireyin hedeflediklerine ulaşmasını sağlamakta olan yolda bireyin doğru bir şekilde ilerlemesine olanak sağlamaktadır. Bıkmasını veya engellere takılmasını engellemekte olan itici bir güçtür. Oldukça önemli olan bu gücün kaybedilmesi ise bireyin hedeflerine ulaşmasını engellemektedir.
Her bireyin motivasyon kaynağı bir değildir. Bazıları kendi içlerinde yarattıkları motivasyon ile ilerleme gösterirken bazıları da dışarıdan gelen etkenlerden etkilenerek ilerleme kaydetmektedir. Ancak motivasyonunu kaybetmeden ilerlemekte olan bireyler istediklerini elde etmektedir.
Motivasyon Nasıl Sağlanır?
Motivasyon Nasıl Sağlanır? Başarıya ulaşmanın en önemli anahtarlarından bir olan motivasyonun her birey için farklı biçimlerde olduğu gözlemlenmektedir. Bu itici güce tutunarak ilerleme göstermekte olan birey hedeflerine asla vazgeçmeden ulaşmaktadır. Böylelikle hayallerini gerçekleştirmektedir. Bazen süreç oldukça zorlu geçebilmektedir ancak motivasyonunu kaybetmeyen kişi bu zorlukları önemsememektedir.
Bir kişinin motivasyonunu sağlamak için öncelikle ne istediğini bilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda düzenli ve planlı ilerlemesi büyük bir önem taşımaktadır. Hayallerinden vazgeçmemesi yine önemli noktalardan bir tanesidir. İlham verici kitaplara yönelmesi önerilmektedir. Ayrıca asla erteleme yapılmaması ve disiplinli olunması gerekmektedir. Bununla birlikte bireyin kendine inanması ve güvenmesi de oldukça büyük bir öneme sahiptir.
Motivasyonun Psikolojik Etkisi Nedir?
Motivasyonun Psikolojik Etkisi Nedir? Motivasyon elbette psikolojik anlamda bazı etkileri bulundurmaktadır. Bireyin hedeflerine ulaşmasını sağlamakta olan bu itici güç, bireyin aynı zamanda psikolojisinin de güçlü kalmasına neden olmaktadır. Hedeflerine odaklı ilerlemekte olan birey, görevlerini yerine getirmenin rahatlığı ile kendini huzurlu hissetmekte ve psikolojik bunalımlardan uzaklaşmaktadır. Ancak tam tersi durumların yaşanması ise bireyin psikolojik anlamda problemler yaşamasına da neden olabilmektedir.
Süreç içerisinde bireyin motivasyonunun güçlü kalması da önemli bir etkendir. Çünkü bireyin psikolojik anlamda sorunlar yaşaması tüm motivasyonunu kaybetmesine ve hayat kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Bu konu hakkında ise bireyin mutlaka bir destek alması gerektiği söylenmektedir.