Histrion kişilik bozukluğu, kişinin duygusal durumuyla alakalı bir psikolojik sorundur. Genelde ergenlik döneminde aşırı duygusal olan, bu şekilde dikkat çekmeye çalışan kişilerde görülür. Bu kişilik bozukluğuna sahip insanlar başkalarının dikkatini çekmek için aşırı dramatik davranışlar sergileyerek duygusal ve çekici şekilde hareketler gösterirler.
Histrion kişilik bozukluğu olan kişiler, diğer insanlarla ilişkilerinde çekici ve cazibeli görünmeye çalışırlar ancak bu ilişkiler yüzeysel ve geçici olabilir. Nedeni tam olarak bilinmeyen histrion kişilik bozukluğunda, genetik ve çevresel faktörlerin bir arada rol oynadığı düşünülmektedir. Bu bozuklukta çocuklukta yaşanan travmatik olaylar, duygusal ihmal, çocuğun istismar edilmesi gibi nedenler önemli unsurlardır.
Histrion kişilik bozukluğunun tanısı, bir psikolog tarafından konulabilir. Belirtilerin bir süredir devam ediyor olması gerekir. Terapi yöntemiyle tedavisi uygulanır.
Histrion Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Histrion kişilik bozukluğu olan kişiler ilgi çekmek için aşırı derecede gösterişli, abartılı davranışlar sergilerler. Cinsel davranışlar açısından uygunsuzluğa eğilimlidirler. Sürekli başkalarından onay alma ihtiyacı duyarlar. Kendilerini yeterince ifade edemediklerini düşünürler. Histrion kişilik bozukluğunda dikkat eksikliği görülebilir. Duygusal dalgalanmaların hızlı ve ani değişimleri, anlık patlamalar ve öfke nöbetleri bulunur.
Histrion kişilik bozukluğu olanlar, insanlarla ilişkilerinde yüzeysel veya aşırı samimiyet kurma, kısa süreli ve yoğun romantik ilişkiler yaşama görülür. Başkaları tarafından ilgi ve dikkat çekmek için aşırı derecede dış görünüşlerine önem verirler, giyim tarzları ve makyajları genellikle dikkat çekici ve abartılıdır. Çoğunlukla diğer kişilik bozuklukları, özellikle narsisistik kişilik bozukluğu, antisosyal kişilik bozukluğu ve borderline kişilik bozukluğu gibi diğer kişilik bozuklukları da görülebilir
Histrion Kişilik Bozukluğu Neden Olur?
Histrion kişilik bozukluğu nedeni tam olarak bilinememektedir. Birden çok unsurun bu hastalığa yol açtığı düşünülür. Genetik yatkınlık, çocukluk döneminde geçirilen travmalar, aile ve çevresel unsurlar ve bazı biyolojik faktörler histrion kişilik bozukluğu unsuru olabilir.
Kişinin ailesinde görülen histrion kişilik bozukluğu, kişide de bu hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynayabilir. Çocuklukta yaşanan stresli veya travma etkisi yaratacak olayların, bu hastalığa yol açtığı da görülmüştür. Duygusal istismar, ihmal, çocukluk zamanlarından bu yana gelişen bir hastalığın habercisidir.
Histrion kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle aşırı koruyucu veya eleştirici ailelerde büyümüşlerdir ve ayrıca, sosyal çevrelerindeki yoğun rekabet, başarısızlık ve yetersizlik duygularını tetikleyebilir. Beyindeki bazı hormonlar, özellikle dopamin ve serotonin düzeylerindeki değişiklikler bu hastalığa neden olabilir. Bu nedenlerin hepsi histrion kişilik bozukluğuna yol açabilir ve her kişide farklı etkiler gösterebilir.
Histrion Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Histrion kişilik bozukluğu tedavisi, psikoterapi ile yapılır. Bu kişilik bozukluğunun tedavisi uzun ve zorlu bir süreç olabilir. Tedavi sürecinde kullanılan terapilerde düzenli şekilde görüşmek, tedaviye uyumlu olmak ve terapistin önerilerini uygulamak önemlidir. Histrionik kişilik bozukluğu tedavisinde, psikoterapi genellikle ilk tercih edilen yöntemdir.
Terapi bireyin düşünceleri, duyguları ve davranışları üzerinde çalışarak daha olumlu ve sağlıklı davranışlar geliştirmesine yardımcı olur. Bu tedavi yöntemi, özellikle bireyin düşünce kalıplarını değiştirerek ve duygusal zorluklarla başa çıkma becerilerini iyileştirerek, semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir. Histrionik kişilik bozukluğu tedavisinde, ilaç tedavisi de bazen kullanılabilir. İlaç tedavisi semptomların tamamen ortadan kalkmasına neden olmaz, sadece semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. Özellikle depresyon, anksiyete ve duygudurum düzenleyici ilaçlar kullanılabilir.
Histrion kişilik bozukluğunda aile ve ilişki terapisi de kullanılabilir. Bu tedavi, bireyin ilişkilerindeki zorlukları ele alarak daha sağlıklı ve destekleyici bir ortam yaratmaya yardımcı olabilir. Bu kişiler, grup terapisi yoluyla diğer insanlarla etkileşim kurarak sosyal becerilerini ve empati yeteneklerini geliştirebilirler.