Duygusal Travma

Duygusal travma, pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Sevilen birinin vefat etmesi, işten çıkarılma, boşanma, aldatılma, ölümcül hastalığa yakalanma gibi durumlar travma yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu deneyimler bireyleri sarsabilmekte ve düzenini bozabilmektedir. Böyle bir durumun sonucunda birey kendini kötü hissedebilmekte ve zamanla daha kötü bir hale gelebilmektedir. Duygusal anlamda yoğun tepkiler gösterebilmektedir. Fiziksel, duygusal ve davranışsal tepkilerin şiddeti ile birlikte farklı sorunlar da meydana gelebilmektedir. Böyle bir dönemde bireyin mutlaka destek alması ve hayatına nasıl devam edebileceğini öğrenmesi gerekmektedir. Psikolojik anlamda alınacak destek ile birlikte zamanla iyileşme sağlanabilmekte ve bireyin kendini hayata kapatmasının önüne geçilebilmektedir.

Duygusal Travma Ne Demek?

Duygusal Travma Ne Demek?

Bireylerin hayatlarında yaşadıkları olumsuz deneyimler duygusal anlamda travma yaşamalarına neden olabilmektedir.

Özellikle yakın bir kişinin kaybedilmesi, boşama, aldatılma gibi durumların yaşanması veya kötü bir hastalığa yakalanmak travmaların oluşumunu etkileyen durumlar arasında yer almaktadır.

Her bireyin hikayesi farklı olabilmekte ve farklı durumlardan dolayı hayatları olumsuz anlamda ilerleyebilmektedir.

Bireyin sürekli olarak travmayı ve travmanın ortaya çıkardığı durumları düşürmesi zamanla hayattan kopmasına ve anormal tepkiler vermesine neden olabilmektedir.

Böyle bir durumda bireyin mutlaka en erken dönemde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Psikolojik destek ile birlikte travmayı nasıl atlatabileceğini öğrenmekte ve hayatına devam edebilmesi sağlanmaktadır.

Bir Olayı Travma Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir Olayı Travma Olduğu Nasıl Anlaşılır? Travmalar zaman içerisinde belli başlı etkileri ortaya çıkarabilmektedir. Aşırı gerilim, öfke, kolay bir şekilde korkma gibi durumlar kendini gösterebilmektedir. Aynı zamanda ışık ve ses gibi uyaranlardan kolayca korkabilmektedir. Uyku bozukluğu, tekrarlayan rahatsız edici rüyalar oluşabilmektedir. Birey günlük yaşamını eskisi gibi sürdürememektedir. Mutsuzluk ve umutsuzluk duyguları kendini göstermektedir.

Travmatik deneyimi hatırlatıcı durumlardan kaçınmaktadır. Böyle bir durumda ise kişide ruhsal anlamda bozulmalar oluşmaktadır. Eğer bu belirtilerden bazıları veya buna yakın belirtiler bireyde bulunuyor ise mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylelikle bireyin hayatının olumsuz ilerleyişi durdurulmaktadır.

duygusal-travma-ne-demek

duygusal-travmalar-nasil-atlatilir

Travma Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Travma Tedavi Edilmezse Ne Olur? Herhangi bir olayın sonucunda travma oluşumu ortaya çıkabilmektedir. Travma sonrasında birey hayatını eskisi gibi devam ettirememekte ve hayattan kopabilmektedir. Aynı zamanda eski hayatından daha farklı tepkileri göstermeye başlamaktadır. Aşırı öfkeli, stresli, mutsuz, karamsar bir ruh haline bürünebilmektedir. Bu ruh hali zamanla daha kötü bir hale dönüşebilmekte ve birey hayatı yaşamakta zorlanmaya başlamaktadır.

Travma fark edildiğinde mutlaka tedavi olunması gerekmektedir. Bu durum oldukça ciddidir ve birey tedavi edilmedikçe durumu ilerlemektedir. Böyle bir durumda travma sonucunda birey intihar edebilmektedir. İntihar gibi oldukça ciddi sonuçlara neden olan travmalarda erken müdahaleler büyük bir öneme sahiptir. Tedavi ile birlikte olumsuz sonuçların önüne geçilmektedir.

Duygusal Travmalar Nasıl Atlatılır?

Duygusal Travmalar Nasıl Atlatılır? Hemen her insan hayatının belli dönemlerinde olumsuz deneyimler yaşayabilmektedir. Bu deneyimler hayatın daha kötü bir şekilde seyretmesine neden olabilmektedir. Bazı bireyler bu olumsuz deneyimler ile birlikte hayatlarında büyük bir boşluk oluştuğunu hissedebilmektedir. Böyle bir durumda birey zamanla kendini kapatmakta ve psikolojik anlamda kötü bir ruh haline bürünmektedir.

Hayatının geri kalanında kendini hiçbir şey yapamayacakmış gibi hissedebilmekte, artık hayata nasıl devam edebileceğini bilememektedir. Bunun sonucunda ise duygusal ve fiziksel tepkiler göstererek hislerini dış dünyaya yansıtabilmektedir. Duygusal travmalar sonrasında bireylerin kötü bir ruh haline bürünmemeleri için mutlaka tedavi uygulanması gerekmektedir. Tedaviler ile birlikte bireyin kendini daha iyi ve normal hissedebilmesi sağlanmaktadır.

Travmaya bağlı problemler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

agir-depresyon-nedir

Ağır Depresyon Nedir?

İzmir ağır depresyon; insanların günlük yaşamlarında çeşitli olay ve durumlara üzülme…

Devamını Oku
ozgul-fobi

Özgül Fobi

Özgül fobi, objelerden ve bazı durumlardan mantık dışı, sürekli olarak korku duyma ha…

Devamını Oku
travmaya-bagli-problemler

Travmaya Bağlı Problemler

Travmaya bağlı problemler pek çok insanın hayat kalitesini düşürmekte ve hayatı yaşam…

Devamını Oku

RANDEVU TALEBİ

* Lütfen form alanlarını giriniz, bilgileriniz gizli tutulmaktadır.